REDUCEREA DECALAJULUI DIGITAL

CONTRIBUŢIA LA EXTINDEREA ACCESULUI LA INTERNET ÎN ROMÂNIA

Provocările naţionale

România s-a confruntat cu două principale provocări în ceea ce privește conectivitatea în 2015. În primul rând, trebuie să îmbunătăţească acoperirea reţelelor fixe în bandă largă care ajunge la doar 89% din locuinţe, cu mult sub media UE (97%). În al doilea rând, trebuie să crească numărul de abonaţi în bandă largă: doar 60% (iunie 2015) din locuinţe sunt abonate la bandă largă fixă (media UE este de 72%) și 59 de abonaţi din 100 de persoane (iunie 2015) sunt abonaţi la bandă largă mobilă (media UE este 75). Aceste aspecte limitează capacitatea României de a profita de beneficiile economiei digitale.

Contribuţia noastră

La sfârșitul anului 2015, reţeaua Telekom Romania 4G a acoperit 57% din populaţia urbană și 32,4% din totalul populaţiei (urbană și rurală). În București, 98% din suprafaţa orașului dispune de acoperire 4G, în timp ce în Brașov și Poiana Brașov, principalele destinaţii turistice, gradul de acoperire a fost de 98% și respectiv 100%. În plus, clienţii Telekom care nu se află în zona 4G se pot bucura de o experienţă 4G, cu o conexiune avansată bazată pe tehnologia de operator dual 3G HSDPA care permite viteze de până la 43,2 Mbps în 275 de orașe și în peste 5.000 de alte locaţii. Pe segmentul fix, amprenta FTTx a Telekom Romania a acoperit 1,3 milioane de locuinţe din 25 de orașe din România, la sfârșitul anului 2015, accentul fiind pus pe creșterea în continuare a pătrunderii acestei tehnologii în regiunile deja acoperite. Clienţii care optează pentru această tehnologie beneficiază de viteze de până la 1 Gbps pentru bandă largă și de servicii de televiziune interactivă (IPTV).

Investiţiile cheie din 2015

Telekom Romania a menţinut un nivel de investiţii constant în ultimii 5 ani, de aproximativ 150 milioane Euro anual. În 2015, investiţiile noastre totale au fost direcţionate în principal spre asigurarea unei poziţii de lider în tehnologie, prin extinderea infrastructurilor fixe (FTTx) și mobile (3G / 4G). Acestea servesc ca bază pentru servicii suplimentare pentru public și companii și contribuie la creșterea competitivităţii companiei.

INIŢIATIVE CHEIE LEGATE DE INFRASTRUCTURĂ

Proiectul RO-NET

Contractant pentru proiectul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) de construire a infrastructurii naţionale de bandă largă în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale.
Proiectul RO-NET, al cărui beneficiar este Ministerul Comunicaţiilor și Societăţii Informaţionale, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicaţii din România. După un proces de licitaţie foarte riguros, grupul de companii Telekom Romania a fost desemnat pentru implementarea proiectului. Iniţiativa vizează 783 din 2.268 de localităţi din toată România din „zonele albe”, în care nu există nici reţele de comunicaţii pentru acces electronic și nici reţele de comunicaţii pentru distribuţie electronică. Cele 783 de localităţi selectate au fost împărţite în șapte loturi, iar implementarea proiectului va duce în cele din urmă ca aproximativ 400.000 de locuitori, 8.500 întreprinderi și 2.800 de instituţii publice vor fi în măsură să se conecteze la o reţea de internet în bandă largă. În 2015 am finalizat lucrările în aproximativ 100 de localităţi din cele 783 incluse în proiect.